Vitamin untuk sakit otot . kejang @ cramp

Salam dan Hi. Isnin datang kembali. Minggu depan, sekolah nak cuti. Ada yang nak balik kampung atau pergi bercuti. Rutin dan tanggungjawab hari ni di tempat kerja harus diteruskan dengan penuh amanah. Barulah berkat duit gajikan. Haa.. Gaji pun dah nak masuk ni.

Sebenarnya nak cerita pasal sakit otot ni. Husband baru-baru ni sakit otot sebab pergi latihan menyelamatkan diri sebelum ke offshore. Banyak risiko di offshore ni jadi adalah latihan terjun helikopter, berenang dan sebagainya sebagai langkah berjaga-jaga.

Sebab nak tiru real life situation, sebelum terjun berenang tu, tak adalah nak buat stretching. Akibatnya sakit otot. Kesian dia. Dah la nak p offshore.



Jadi selama 2 hari husband ambil 4 biji ostematrix/kalsium Shaklee.
Alhamdulillah dah pulih sepenuhnya.

Lepas tu rasa
nak demam pula, jadi selama 1 hari, saya bagi dia ambil 3 sachet nutriferon dan 2 bijix3 kali vitamin c. 3x sebab setiap kali selepas makan. Dos lebih sebab ia untuk memulihkan bukan pencegahan. Kalau normal 1 bj vitamin c sehari dan 1 sachet nutriferon seminggu dah ok.

Kenapa sakit otot dan kejang boleh berlaku?

Jika kita tak buat warming up, warming down dan ambil cukup vitamin, koyakkan kecil pada otot mungkin berlaku. Malah jika kita dah prepare pun, ada kemungkinan masih rasa sakit jika jarang-jarang sekali beriadah.

Apa vitamin dan mineral penting untuk mengurangkan risiko sakit otot dan kekejangan

-magnesium
-kalsium
-b complex
-vitamin A

Bagaimana vitamin dan mineral ni membantu dalam rawat kejang dan sakit otot

MAGNESIUM
Magnesium can help keep muscles relaxed, Having too little magnesium in your body can cause muscle cramping. Magnesium is also essential for increasing muscle tone and improving the nervous system. This mineral will help your muscles receive signals from the brain to repair and contract faster.

CALCIUM
Calcium should be taken alongside magnesium to promote muscle relaxation and repair of damaged tissues. After you exercise, microscopic tears are formed in the muscle tissue, and added calcium can help to repair the tissue.

VITAMIN B COMPLEX
The American Cancer Society notes that a deficiency in vitamin B complex can cause muscle cramps. Taking the full range of B vitamins, such as B1, B2, folic acid and others, will boost muscle repair, resulting in less pain. Because muscle pain is caused by micro tears in the muscle tissue, the quickest way to repair this is through metabolism of protein which rebuilds the muscle tissue, so increasing vitamin B complex intake can help your body break down protein to repair muscles and relieve pain.

VITAMIN A
According to Life Clinic, vitamin A deficiency has been linked to deterioration of the joints, which is a leading factor in muscle aches. Vitamin A can help to repair muscle tissue and make muscles stronger.

Paling tidak pun amalkan multivitamin kerana

MULTIVITAMINS
A high-potency multivitamin that contains minerals such as calcium and magnesium will help relieve muscle cramping and aches. Multivitamins allow the body to restore all the minerals that have been used during exercise.

Maaf tak sempat terjemah dalam BM.

Pertanyaan dan pesanan boleh email ke admin[@]mysupervtamins[.]com

– Posted using BlogPress from my iPhone