Uncategorized

Vitamin E punca kanser prostat?

Baru-baru ni keluar dalam artikel BH bahawa kajian di Amerika menunjukkan Vitamin E boleh menyebabkan kanser prostat pada kaum Adam. Namun menurut kajian itu lagi..

“Klein dan rakan penyelidiknya tidak jelas bagaimana vitamin E boleh meningkatkan risiko kanser prostat dan kajian terdahulu tidak menunjukkan sebarang bahaya vitamin itu.”

Sebenarnya, Vitamin E memang tidak boleh diambil secara berlebihan. Jika berlebihan boleh menjadi toksid dalam badan. Selain itu, pengambilan Vitamin E bukan dari sumber semulajadi, iaitu dari sumber sintetik juga mungkin akan menjadi toksid. Ini kerana ia kurang berupaya diserap tubuh dan menjalankan fungsinya.

Jadi, amat penting anda pastikan Vitamin E anda

  • dari sumber semujadi seperti soya
  • kandungan tidak berlebihan dan mengikut keperluan harian
  • diformula dengan selenium supaya keberkesanan dalam ditingkatkan
  • anda sendiri tidak mengambil secara berlebihan

Vitamin E semulajadi sebenarnya bukanlah punca kanser prostat malah pengambilan yang betul secara konsisten dapat mengelakkan kanser prostat.

Vita-E Complex Shaklee adalah dari sumber semulajadi, mengikut dose keperluan harian dan diformula dengan selenium.Kandungan Vitamin E Shaklee:

  • as d-alpha tocopherol concentrate and ad-alpha tocopheryl acetate.
  • Huruf ‘d’ menunjuklan ia dari sumber semulajadi berbanding kalau vitamin e anda dicatat dengan huruf ‘l’ atau ‘dl’. Huruf ‘l’ atau ‘dl’ menunjukan ia dari sumber kimia, sintetik atau tiruan.
  • dari minyak kacang soya
  • 400 iu iaitu dalam sukatan toleransi RDA(Recommended Dietary Allowance) iaitu antara 100-1000iu.
  • HALAL. Gel Gelatinnya adalah dari gelatin lembu.
Rujuk sini untuk lebih berkenaan Vitamin E dan Kelebihannya.Ida Khairani
www.MySuperVitamins.com

1 thought on “Vitamin E punca kanser prostat?

  1. salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul….

Comments are closed.