Macam mana nak kurus?

Nak kurus, badan cantik, tak susah dan tak senang. Yang part paling susah adalah nak bina kesungguhan. Usaha perlu berterusan. Jadi kesungguhan kenalah tinggi.

Tak ok sebenarnya turun berat secara drastik atau diet yang teruk hingga tiada tenaga. Bila kita lapar, kita terdorong untuk makan banyak. Jadi, usaha akan sia-sia.

Konsep nak kurangkan berat ni mudah ja.

Energy input rendah
-makan cukup bukan berlebih-lebih
-kurangkan makanan berlemak, berminyak dan susah diproses.
-tinggikan fiber seperti buah dan sayur
-minum plain water baaanyyaaakkk
-kurangkan minuman bergas dan bergula

Energy stored rendah
-badan perlu bersedia untuk proses makanan yang diambil
-badan perlu menggunakan makanan sebaiknya
-badan perlu berupaya menyingkirkan makanan yang berlebihan dalam bentuk bahan buangan

Energy Output tinggi
-makanan yang bertukar menjadi tenaga perlu digunakan
-perlu bekerja
-perlu bersenam

Kalau kita follow konsep ni, insyaAllah proses maintain atau menurunkan berat badan mampu dilakukan.

Dimana supplemen membantu?
Supplemen membantu dalam bahagian ‘energy stored’ rendah

-B complex memastikan makanan dapat ditukar menjadi tenaga
-Omega atau Lecitin membantu memecahkan lemak yang tersekat pada saluran darah yang menyebabkan saluran darah menjadi kecil dan menyukarkan fungsi tubuh
-Herb Lax mencuci usus dan melancarkan pergerakan usus supaya makanan dapat ditapis dan diserap dengan baik
-Alfalfa membantu melancarkan proses pembuangan bahan lebihan
-Protein mengenyangkan dan mengekalkan otot selepas proses penurunan berat badan yang menyingkirkan bahan lebihan.

Faham dah? Jadi bila dah ambil suppplemen, badan pun dah sihat dan semua berfungsi dengan baik, tugas seterusnya perlulah gunakan tenaga yang dihasilkan dengan sebaik mungkin dengan bekerja dan bersenam. Kalau asyik tidur ja, lemak yang akan terbina. So tak dapeklah nak menolong.

Ida Khairani
admin[@]mysupervitamin.com

– Posted using BlogPress from my iPhone