Checklist Ubat Semasa Melancong

Hari ni nak bagi Petua Persediaan Travel Special Edition sikit iaitu “First Aid Kit”.
.
Bila balik kampung pun sama, tapi bila travel negara orang ni macam tak rety pula nak pi klinik & nak beli ubat kat farmasi.. masalah bahasa pula, so make sure benda2 penting ni bawa sama expecially bila bawa anak kecil.

First Aid Kit Travelling
———————-

1. Termometer ( kalau tak ada termometer, boleh letak tangan kita kat dahi dan compare dengan suhu pesakit )

2. Cool Fever Pad
3. Tower kecil
4. Vics
5. Tiger Balm
6. Minyak Gamat / Minyak Angin
7. Yoko Yoko
8. Minyak Cap Kapak
9. Herbal Blend
10. Mopiko
11. Plaster
12. Basih H dalam botol kecil

Kegunaan benda2 ni boleh agak kot. Semua ni berguna bila
– demam
– sakit perut
– terluka
– terseliuh
– selsema

Tambahan untuk persediaan sejak sebelum sakit lagi adalah dengan mengambil Nutriferon ( imun booster ) dan Vitamin C.

Bila anak-anak sihat, insyaAllah mereka ceria dan bertenaga nak terus berjalan-jalan.

Ida Khairani