Bagaimana fungsi vitamin dalam mengurangkan berat badan

> Vitamin bukan ubat kurus dan bukan dadah, jika diambil dalam dosage yg disuggestkan ia tidak memudaratkan.

> Fungsi vitamin dan mineral yg kita ambil ialah untuk membetulkan fungsi badan yang berfungsi bukan pada tahap yg betul or kurang effective. Macam factory default setting dlm handphone kita.. Bila tekan button reset tu all setting will set to factory setting. Macam badan kita bila mengamalkan pengambilan supplement, setiap cell mula kembali menjalankan fungsi asalnya dengan baik.

>Kesannya cell, tissue, organ dan seterusnya sistem yg menjalankan fungsi yg baik. Dpt melakukan process pencernaan dgn baik, serapan nutrient dgn baik..meningkatkan metabolisme ..pembakaran calorie yg lebih effektif and so on… Jadi tubuh akan berada dlm keadaan yg ideal..

>Jika selama ini, makan tetapi banyak yang disimpan, tidak diproses dengan betul, tidak dijana menjadi tenaga, tidak dibuang yang berlebihan. Ini semua akan dipulihkan dengan bantuan vitamin.

> vitamin tiada kalori..jadi pengambilan vitamin tidak akan menggemukkan..

Mengapa berat bertambah?

> mereka yg selalu skip meal sering kali memberi feedback, selera makan bertambah dan berat bertambah.. Ini berlaku sebab..tubuh individu ini pening …sbb jadual makan yg lompong..jd bila tubuh perlukan nutrient tiada makanan yg support..

So bila ambil supplement, cell akan trigger otak utk makan tepat pada waktunya… ( rasa nk makan)..tp kesilapan manusia ialah..overestimate keperluan makan dr signala yg diberikan… Jadi mereka ambil makanan secara berlebihan dan berlaku lebihan kalori dan tambah berat..

> Kalau gagal memilih makanan, makan makanan berlemak, berminyak dengan banyak, intake kalori sangat tinggi, kurang serat, sayur, buah, kurang minum plain water, asyik minum bergula, bergas maka bertambah sukarlah nak dapat berat ideal.

> Kita makan adalah untuk dijana menjadi tenaga. Supaya kita boleh bekerja, bersenam, berfikir dan sebaginya. Jika kita tak cukup gunakan tenaga ini, makanan akan berkumpul menjadi lemak.

Credit: Iffah Anuar

Jadi bg mereka yg mengambil supplemen untuk mengurangkan berat badan perlu ingat

1) Never skip meal.. Utk badan yg ideal mesti ambil meal 5-6 kali sehari..the right choices of food in quantity yg betul juga..Bukan semberono melantak..

2) Exercise. Tanpa work out..sistem badan will not function proper..dan hakikatnya senaman akan membakar kalori berlebihan.


Lecitin: Mencairkan lemak.
Cinch Shake Mix: Membakar lemak dan membina otot. Mengandungi multivitamin, protein dan leusine.

Supplemen lain yang sesuai untuk weight menagement program adalah

-herb lax: detox
-alfalfa: melancarkan pelawasan
-b complex: menukarkan makanan ke bentuk tenaga
-multivitamin: melancarkan fungsi tubuh
-omega guard: menurunkan kolestrol dan membakar lemak

– Posted using BlogPress from my iPhone