Apa nak buat kalau bengkak susu

Ramai juga mommies yang kena “bengkak susu” terutama selepas mencuba “TIPS EKSKLUSIF GBS”, kan? Alhamdulillah, murah rezeki anda (banyak susu). Tapi, bahaya juga jika dibiarkan berlarutan. Jadi kerapkan tuam dengan tuala panas pada breast. Jika tak menjadi, jom cuba “COLD METHOD” pula.

(1) Baring/ Lay down on flat surface.
(2) Urut breast dari pangkal breast ke arah nipple. Jika susah buat sendiri, minta bantuan hubby. Urut sampai ada susu terpancut keluar. Sometimes susu tak keluar sebab ada lubang susu tertutup. So, cuba bersihkan lubang nipple dahulu. Bila letak ice pack, kawasan yg sakit/ keras tue akan kurang rasa sakit bila di urut.
(3) Bila dah rasa kurang bengkak breast, try to pump sekosong-kosongnya. Maybe try utk dpt 2x let-down.
(4) Kalau boleh, sentiasa letak ice pack for the whole day kat breast tue. Even waktu tidur malam pun.

Ini dari pengalaman Arnie yang pernah jalani breast abscess operation early 2009, TAPI, bukan sebab Shaklee ya. Instead, Shaklee helped her to heal faster after the operation (sampai jatuh cinta to become distributor). So, lepas operate tue, sometimes kena clogged duct lagi, then, the doctor taught/ did this to her. Doktor taknak prescribe antibiotik dah – not good.

Anyway, jika still sakit, boleh jumpa doc dan minta antibiotik. Tapi, please inform doctor that you’re breastfeeding. Nanti mereka bagi antibiotik yang sesuai. Yang paling penting, jangan biarkan ia berlarutan, okey mommies… 😉

Untuk mengelakkan clogged duct:(1) Pastikan breast dikosongkan sepenuhnya setiap kali sesi perahan.
(2) Jika terasa sakit/ keras di sesuatu area breast yang disebabkan oleh clogged duct, cepat2 kosongkan breast, buat urutan sama ada tuam dengan tuala panas ataupun guna “cold method” di atas.
(3) Jika cara no. 2 masih belum membantu, segera dapatkan rawatan doktor. Jangan lupa inform doktor bahawa anda ibu menyusu.
(4) Supplement yang membantu untuk clogged duct/ mastitis:
B-Complex, Vita-C & Lecithin


Sumber: kellymom.com & genkimomma.net



Boleh email kepada saya di admin[@]ysupervitamins.com atau sms kan kepada saya 013-4882382 untuk konsultasi lanjut.

Ida Khairani
www.MySuperVitamins.com