10 Cara Kurangkan Sakit Slip Disc Pada Tulang Belakang

Sejak dua minggu lepas, Ammar sakit-sakit pinggang. Ada rasa kebas pada paha sampai ke betis. Kadang-kadang bila pijak kaki ke lantai sakitnya tarasa amat sangat.

rawatan-altenatif-penyakit-slip-disk-dengan-shaklee
Baca sampai habis untuk tahu cara berkesan sembuh dari slip disk
Simptom yang Ammar hadapi adalah antara simptom Slip Disc. Namun, pengesahan dari doktor perlu dilakukan sebelum rawatan dan ubatan diambil. Yang pasti, ia tak boleh dipandang ringan kerana boleh bawa keadaan yang lebih buruk jika dibiarkan.

supplemen dan ubat untuk slip disk
Apa itu Slip Disk

Apakah maksud Slipped Disc?

Slipped Disc merupakan pengalihan nucleus pulposes ( warna hijau dalam gambar di bawah ) dari lokasi normal. Nucleus pulposes atau disc berfungsi sebagai penggalas atau penstabil tulang belakang. Apabila disk terkeluar dan tersentuh saraf, ia menekan urat saraf berhampiran dan menyebabkan rasa sakit dan kebas di punggung, belakang, kaki atau tangan.
ubat-atasi sakit slip disk dengan segera
Mana Mana Slip Disc Berlaku

Macam mana SLIP DISC boleh terjadi?

Tulang belakang kita ni panjangnya dari tengkuk sampailah ke pinggang dan disokong oleh 26 disk. Tugas tulang belakang untuk lindungi saraf tunjang. Tulang belakang kita dipisahkan antara satu sama lain dan setiap gap dilindungi cakera @ disk. Disk ini bentuknya bulat macam CD tetapi lembut seperti gel.
Disk boleh rosak atau pecah. Apabila disk pecah, disk akan bergerak dari kedudukan asal seperti gambar di atas ni.
Disk atau cekera ni ada 2 lapisan. Lapisan dalam lembut, dipanggail nucleus. Yang warna hijau dalam gambar di atas. Bahagian luar keras dan dipanggil annulus. Jika lapisan luar koyak atau mengalami penuaan, lapisan lembut boleh keluar dan menekan saraf.
Bila terkena saraf yang berwarna kuning tu, pesakit akan berasa tidak selesa, kesakitan di bahagian tertentu hingga menyukarkan aktiviti harian.
Slip disk juga dipanggil herniated, terjengul atau membonjol.

Faktor dan Punca Slip Disk Terjadi?

  • Jatuh terduduk
  • Angkat barang berat dengan cara tak betul
  • Melompat dari tempat yang tinggi
  • Terbabit dengan kemalangan
  • Kurang bersenam hingga menjadikan tulang belakang tidak kuat
  • Proses penuaan Disk
  • Salah postur badan
Jadi, bagaimana cara rawat slip disk yang berkesan untuk elak sakit tambah parah?


Rawatan Slip Disk

Slip Disk perlu disahkan melalui pemeriksaan MRI. Dari MRI, doktor dapat kenal pasti disk yang terkeluar dari kedudukan asal.

1. Rawatan konservatif

Rawatan konservatif adalah rawatan slip disc tanpa pembedahan.
Bila dah disahkan disk menekan urat saraf, pesakit dinasihatkan agar banyak berehat, tak melakukan kerja berat.
Pesakit juga diberi ubat slip disk @ ubat tahan sakit @ ubat saraf dan jika beransur pulih, pesakit diminta buat senaman ringan untuk menguatkan otot.
Cara rawat slip disk secara konservatif ni biasanya ambil masa 3 hingga 6 minggu.

2. Pembedahan

Jika pesakit masih belum pulih dengan cara rawat slip disk konservatif dalam tempoh tersebut, kemungkinan doktor akan menasihatkan untuk buat pembedahan discectomy.
Semasa pembedahan discectomy, sebahagian diska yang pecah dan terkena saraf akan dikeluarkan.
Biasanya pesakit slip disk akan pulih dalam tempoh 2 minggu sampai 1 bulan lepas dibedah dan rasa lebih selesa.
Untuk tahu bagaimana cara rawat slip disk melalui pembedahan dilakukan, boleh tengok video di bawah.


Apa lagi simptom, gejala dan tanda-tanda sakit Slip Disk atau Herniated Disk ?

Biasanya kita sering ambil ringan bila sakit belakangkan. Namun, ambil tahu tentang tanda slip disk ini supaya kita dapat elak dari keadaan yang lebih bahaya.
  • Sakit bahagian belakang pinggang
  • Sengal dan kebas punggung dan kaki
  • Lemah kaki
  • Sakit berdenyut-denyut pada paha dan kaki.
  • Jika disk di tengkuk yang terkena saraf, sakit dan kebas akan dirasai dari tangan dan kaki.

Apa Nak Buat Untuk Elak dan Kurangkan Sakit Slip Disc dan Supaya Slip Disk Tak Berulang Lagi?

1. Pastikan postur yang betul semasa beraktiviti dan kawal berat badan.
2. Mandi air suam.
Mandi atau berendam air suam dapat legakan sakit belakang. Cubalah untuk 20 minit setiap hari.Pasti anda rasa lebih tenang dan kurang sakit.
3. Berehat dan guna tilam yang sesuai.
Tilam lembik dan buruk boleh jejaskan sakit belakang. Jadi, berubah dan berikhtiar untuk elak sakit berterusan. Sebaiknya baring di atas tilam yang rata, firm, padat yang menyokong tulang belakang dengan baik dan letak bantal di bawah lutut atau dicelah lutut semasa tidur mengiring.
4. Ambil ubat tahan sakit.
Ubat tahan sakit ni memang ada kesan sampingan dan tidak elok. Jadi pastikan mendapat pandangan dari doktor dan mengambil ubat pada dos yang disyorkan sahaja. Pakai kasut tumit rendah semasa berjalan untuk lebih selesa dan elak sakit.
5. Bertenang.
Solat dan zikir. Tenangkan fikiran kerana sakit belakang juga ada yang berpunca dari tekanan emosi. Bila kita mampu bertenang dan mengubah fokus, sakit dapat dikurangkan. Ketika berjalan terlalu lama, rehatkan satu kaki secara bergilir – gilir di atas bangku kecil yang rendah.
6. Gunakan kusyen.
Cari kusyen dan kerusi sandar yang selesa terutama semasa memandu dan duduk.  Kerusi kenderaan kebanyakkannya membuatkan pesakit slip disk bertambah sakit dan teruk jika memandu terlalu lama.

Cara duduk dengan postur betul elak slip disk
Cara duduk dengan postur betul elak slip disk

7. Berenang dan melakukan senaman secara tetap.
Berenang sangat berkesan untuk redakan sakit belakang. Menarikkan. Ha, apa lagi, jomlah ke swimming pool. Kalau tak tahu, anda boleh bersenam dengan berjalan pantas dan melalukan senaman untuk tulang belakang seperti dalam rajah di bawah ni.

Pelvic Tilt
Posisi : baring di atas permukaan yang rata Cara melakukan : keraskan otot  abdominal, tekan belakang ke bawah, bernafas seperti biasa, tahan lima saat Ulangi kaedah ini minima 5 kali
Hip Rolling
Posisi : baring di atas permukaan yang rata, kedua- dua lutut dibengkokkan cara melakukan : letak tangan secara bersilang di bahagian dada, pusing kepala ke sebelah kanan manakala kedua-dua lutut pusing ke sebelah kiri. Kemudian luruskan lutut dengan perlahan- lahan. Ulangi kaedah ini minima 5 kali
Lower Abdominal Exercise
Posisi : baring di atas permukaan yang rata, kedua- dua lutut dibengkokkan Cara melakukan :
1) gerakkan lutut kanan ke dada, tahan 5 saat kemudian relaks, Ulangi kaedah ini pada lutut sebelah kiri.
2) Angkat kaki ke atas dengan kedua- dua lutut dalam keadaan lurus. Kemudian perlahan- lahan turunkan kaki ke lantai. Ulangi kaedah ini pada lutut sebelah
 Ulangi kaedah ini minima 5 kali
Cat and camel
Posisi : merangkak Cara melakukan : Melengkungkan bahagian belakang sambil muka pandang atas, tahan untuk 3 saat. Kemudian bongkokkan   tulang belakang dan tahan 3 saat. Ulangi kaedah ini minima 5 kali
Hip Extension
Posisi : Merangkak Cara melakukan : Secara selang seli, bawa lutut ke depan dan kemudian ke belakang hingga kaki lurus dan selari dengan lantai..  Ulangi kaedah ini minima 5 kali

Sumber

8. Berhati-hati semasa angkat barang dan angkat dengan cara yang betul.
Pastikan barang di hadapan, dekat dengan badan. Rendahkan badan untuk mengangkat barang terlebih dahulu.

set-shaklee-slip-disk
Cara angkat barang salah dan betul

9. Gunakan icepack
Untuk sakit belakang akut, balut ICE pack dengan kain basah dan letak dibahagian sakit selama 15 minit.
Untuk sakit belakang kronik dan berulang, balut HOT pack dengan tuala secukupnya sampai tak rasa terlalu panas dan letak di bahagian sakit selama 20 minit. JANGAN sapu minyak panas di bahagian sakit sebelum letak hot pack.
10. Amalkan supplemen yang berkesan dan tepat.
Supplemen yang disyorkan adalah seperti di bawah

Numerous nutritional supplements may be helpful in repairing your damaged spinal disc tissue. In her book, “Prescription for Nutritional Healing,” certified nutritional consultant Phyllis A. Balch reports that zinc, copper, chondroitin sulfate, glucosamine sulfate, bovine or shark cartilage, free-form amino acid, manganese, L-proline, vitamin B complex, vitamin C with bioflavonoids and a multivitamin and mineral complex may be helpful in treating this kind of bodily damage. – http://www.livestrong.com/


Supplemen semulajadi sangat membantu untuk elak dari kesakitan slip disc dan mempercepatkan pemulihan. Pengambilan supplemen juga menjadi rawatan altenatif terbaik slip disc tanpa perlu pembedahan. Bagaimana?

Supplemen dan Rawatan Altenatif untuk Slip Disk

set-shaklee-slip-disk-shah-alam-setia-alam
Supplemen semulajadi bantu masalah SLIP DISK

Mengelakkan penuaan sel tidak matang dan memulihkan kembali sel yang rosak. Disk yang rosak dan pecah antaranya berpunca dari penuaan sel dan kekurangan nutrien. Resveratrol di dalam Vivix membantu pelihara keanjalan disk, perbaiki struktor sel dan menyokong kesihatan sendi.
Membina sel tulang yang sihat. Meransang enzim untuk memadatkan tulang. Semakin kita berusia, tulang kita menjadi semakin rapuh dan tidak padat. Kalsium yang mengandungi cukup mineral sokongan membantu atasi masalah sendi, tingkatkan kusyen sendi dan pelihara tulang rawan.
Bersifat anti inflamasi atau anti radang dan sebagai pelincir dan menyurutkan bengkak. Pesakit slip disk menanggung kesakitan akibat radang di tulang belakang apabila disk menekan saraf. Omega Guard juga membantu melambatkan regenerasi disc.
Semoga info dan 10 Cara Kurangkan Sakit Slip Disc di atas dapat membantu kurangkan sakit slip disc andai anda amalkannya.

supplemen-testimonial-slip-disk-shaklee
Kesan Supplemen Shaklee Terhadap Pesakit Slip Disk

Untuk keterangan lanjut dan cara dapatkan supplemen Set Shaklee Slip Disk ini juga konsultasi eksklusif, boleh hubungi pengedar Shaklee di bawah.

pengedar-set-slip-disk-shaklee
Pengedar Shaklee Set Slip Disk Shaklee